top of page
IMG-20200731-WA0012_edited.jpg

Blogbericht

7 belangrijke tips bij aanschaf van een zwembad

Bijgewerkt op: 20 sep. 2022


1 - Maak een ontwerp

Veel klanten die over de aanschaf van een zwembad komen praten hebben vaak nog géén idee over de exacte plaats waar een zwembad gaat komen. Houd rekening met dat je zwembad het beste zoveel mogelijk in de zon ligt en weg van bomen met veel bladverlies. De positie van de trap en lampen dient ook goed worden overwogen.

Als je de positie wilt uittesten kan je natuurlijk ook met piketten en koord al de vorm afspannen. Zo krijg je misschien al een betere indruk.


2 - Kies het zwembad dat bij je past en vergelijk

Elk materiaal / elk type zwembad heeft zijn voor- en nadelen. Bepaal goed wat voor zwembad bij jou past door jezelf de volgende vragen te stellen. Ben je een sportieve zwemmer of wil je vooral wat kunnen plonzen? Wil je een zo strak mogelijk zwembad of vind je dit niet zo belangrijk? Wil je een zwembad met een goedkopere renovatie-kost achteraf? Er zijn véél verschillende type zwembaden voor elk budget.

Leg offertes naast elkaar en bekijk wat de voor- en nadelen zijn van het type bad waar je voor wilt gaan. Vaak zien we toch offertes die onvolledig zijn waardoor klanten onvoldoende info krijgen en achteraf duurder uitkomen.


3 - Isoleer jouw zwembad !

De isolatie van onze huizen dient te voldoen aan strenge normen. Het is meer dan logisch dat men hier bij de aanleg van een zwembad ook goed over nadenkt. Als je niet isoleert betekent dit dat véél warmte verloren gaat via bodem en wanden. Je kan een zwembad zowel aan de binnen- en buitenkant isoleren. Uiteraard hebben we onze voorkeur maar dit hangt dan ook af van het type bad dat men wilt installeren. Voor zwembaden heeft men specifieke isolatieschuimen ontwikkeld die vaak beter bestendig zijn tegen vocht waardoor deze op lange termijn ook nog isoleren. Bepaalde isolatiematerialen nemen echter vocht op waardoor deze op termijn slecht isoleren.


4 - Vergelijk de prijs van grondwerkers

Kijk in jouw omgeving welke grondwerkers er zijn en vergelijk minstens 3 offertes. Je zal merken dat de prijzen soms enorm verschillen. Dit heeft vaak met de stortkost van de grond te maken. Ook de bereikbaarheid is een bepalende factor. Als je in jouw omgeving prijzen opvraagt zal dit altijd goedkoper zijn gezien kost voor transport van grond mee zal vallen. Misschien kan je zelf een deel van de grond kwijt op je eigen perceel? Vooraleer men kan graven dient men de grondwaterstand te kennen. Bij een hoge grondwaterstand dient men grondbemaling/droogzuiging te voorzien. Dit moet men sinds eind 2019 aanvragen bij de gemeente. Je kan dit ook zelf testen door een grondboor te huren in een doe het zelfzaak en lokaal te boren. Als je met deze boor niet diep genoeg geraakt kan je beter eerst een put graven van 1 m diep en daarna te boren.


5 - Houd rekening met andere kosten !

Bij de aanschaf van een zwembad wordt altijd gesproken over de aankoop kost. Zelden informeert men de klanten over doorloopkosten zoals de jaarlijkse kost chemie, onderhoudskosten, etc... . Je kan je kosten behoorlijk drukken door je bad goed af te dekken, een efficiënte verwarming te kiezen (full inverter warmtepomp en/of zonnecollector) een variabele pomp voor energiebesparing en een beter filtermedium te kiezen zoals glasparels in plaats van zand. Ook al wordt er met garanties gegoocheld. Een pomp gaat niet eeuwig mee en zal ooit vervangen moeten worden. Houd hier ook rekening mee.


6 - Voorzie een drainage bij aanschaf

Wanneer men zowel bij een kuip of een foliebad het water moet laten zakken voor onderhoud of reparatie dan is het zeer belangrijk dat er geen opwaarste druk is van grondwater. Alleen als men van te voren, gelijk of onder het niveau van de betonplaat een werkend drainage systeem heeft voorzien kan men ook allentijde werken aan het bad. Zoniet is het wachten of grondbemaling voorzien wat natuurlijk omslachtig is en bovendien een overbodige kost met zich zal meebrengen. Stel dat je dit niet doet dan loop je het risico dat je kuip als een bootje gaat drijven met alle gevolgen vandien. Je folie kan bol staan van de druk en blijvend schade vertonen.


7 - Kies voor voldoende veiligheid

De enigste manier om een zwembad veilig te maken is deze af te dekken wanneer u niet in de omgeving bent. Gezien een klassiek zomerzeiltje niet echt veilig is wordt vaak een stavendekzeil of een lamellendek aangeraden. Je kan natuurlijk zoals men in Frankrijk al langer verplicht een omheining rond je bad plaatsen alleen is dit mooi noch verplicht in België.

Maar zelfs met een afdekking houd je beter, zeker met jonge kinderen en huisdieren je zwembad altijd in het oog. Bepaalde fabrikanten verkopen ook alarmsystemen of polsbandjes voor kinderen die je waarschuwen wanneer er iets of iemand in het bad valt.

Je hebt véél verschillende afdekkingen aan verschillende prijzen. Laat je goed informeren.



Meer info over aanschaf van een zwembad? Laat je adviseren en maak een vrijblijvende afspraak voor een online zwembadgesprek.


Klik hieronder voor een vrijblijvend zwembadgesprek: www.zwembadspecialist.com/zwembadgesprek





354 weergaven
bottom of page