top of page
bouw je eigen zwembad antwerpen

Blogbericht

Hoe een zwembad uitgraven ?

Wil je een bouwkundig bad, dan start alles met de grondwerken. Bij de graafwerken komt wel wat kijken. Soms is het zelf méér voordelig om het te laten uitgraven. Goed vergelijken is dus de boodschap. In deze blog leg ik je stap per stap uit hoe je er het beste aan begint.


Stap 1 Check grondwaterpeil

Voordat je start met graven dien je te weten of grondwater hebt. Het beste seizoen voor te graven is het najaar. (laagste grondwaterpeil). Heb je grondwater dan dien je droogzuiging te voorzien.


Stap 2 Breedte en lengte bepaling

Dit kan je het best doen door je bad uit te zetten. Gebruik hier een spankoord voor. Kijk zeker na of de diagonalen gelijk zijn. Je wilt immers geen parallellepipedum. Voor het uitgraven reken je best een meter extra zodat je met de leidingen goed weg kan.


Stap 3 Bepaal de diepte Afhankelijk van de grootte van het bad kan je best voldoende beton storten als bodemplaat. Deze wordt best ook verankerd door wapennetten. Laat ik als rekenvoorbeeld een zwembad van 4x8x1,50m behandelen. Bij een bad van 4 x 8 x 1,5m kan je het best een betonplaat van 20 cm dik voorzien met een dubbele wapening. Ook wil je niet dat je boordsteen teveel boven het maaiveld steekt. Dit moet je dus mee in de berekening nemen.

Bepaal dus eerst wat de uiteindelijke vloerhoogte gaat zijn ten opzichte van het maaiveld, de woning of een eventueel reeds bestaand terras. U bepaalt dus eerst de nul-pas.


Voorbeeldberekening:

Betonplaat 20 cm

Isolatie op bodem 1 cm

Diepte zwembad 150 cm

Dikte randtegel 3 cm

Dikte ophangprofiel 1 cm

Totale diepte: 175 cm


Stap 4 Het uitgraven, mogelijkheden

Soms krijg ik de vraag van een zelfbouwer of ze zelf een bad kunnen uitgraven.

Bij voorkeur besteed je de grondwerken uit. Soms is wegens bereikbaarheid niet mogelijk om met een hydraulische kraan te werken. Mocht je het zelf willen uit graven, onderschat het dan zeker niet. Een m3 grond weegt gemiddeld 1,6 ton. Besef goed dat je bij een bad van 4x8x1,5 eigenlijk een 5x9x1.75 uitgraaft oftewel gemiddeld 126 ton !


Kosten voor de grondwerken zijn van veel factoren afhankelijk, zoals bijvoorbeeld toegankelijkheid van het terrein, moet er grond worden afgevoerd, rijplaten, grote kraan of minikraan, vervuiling van de grond, boomstronken, etc.

Als je een deel grond op je eigen grond door bijvoorbeeld een deel op te hogen, scheelt het natuurlijk een hoop in de kosten.

Buiten het eigenlijke zwembad zal je ook een sleuf moeten graven van je zwembad tot je technische ruimte.


Stap 5 Het aanvullen Houd een deel grond opzij voor het aanvullen van de randen. Indien je een terras aansluitend wenst gebruik je ook best stabilisé om verzakking tegen te gaan.


Klik hieronder voor een vrijblijvend zwembadgesprek: www.zwembadspecialist.com/zwembadgesprek346 weergaven

Comments


bottom of page